- Serves: 4 people
- Prep Time: 30 min
- Cooking: 2 hours
- Calories: 632 kcal
Print
Panettone este un dulce italian clasic, cu o textura usoara la mijloc intre cozonac si chec. In Italia, panettone se serveste cu o ceasca de ristretto sau un pahar de Moscato sau Marsala.
Ingrediente
- 1 lingurita sare
- 10 gr drojdie uscata cu actiune rapida
- coaja rasa fin de la 1 lamaie
- 4 galbenusuri
- 150 ml lapte caldut
- 80 gr stafide
- 500 gr faina
- 80 gr zahar brut
- coaja rasa fin de la 1 portocala
- 1 ou
- 1 lingurita esenta de vanilie
- 180 gr unt nesarat, la temperatura camerei
- 130 gr coaja de lamaie confiata, taiata marunt
- 1 albus de ou, pentru glazurat
USTENSILE:
Instructiuni de preparare
Ingrediente pentru 10 portii
Timp de preparare 30 minute
Timp de dospire 5 ore
Timp de coacere 1 ora
- Cerneti faina si sarea intr-un castron, adaugati zaharul, drojdia si coaja rasa de portocala si lamaie, apoi formati un crater in mijloc. Bateti oul, galbenusurile si esenta de vanilie, apoi turnati-le in craterul de ingrediente uscate, adaugand si laptele caldut. Amestecati bine, apoi framantati aluatul pe o planseta presarata cu faina, pana cand acesta devine moale si elastic. Incorporati treptat untul taiat bucatele si, dupa ce s-a incorporat, formati o minge de aluat si asezati-o intr-un castron pudrat cu faina. Acoperiti cu folie de plastic si lasati aluatul la dospit 3 ore sau pana cand isi dubleaza volumul.
- Framantati din nou aluatul dospit si incorporati stafidele si coaja de lamaie confiata. Asezati aluatul in forma, taiati o cruce deasupra, cu un cutit ascutit, acoperiti cu folie simai lasati sa dospeasca 2 ore sau pana cand isi tripleaza volumul.
- Glazurati aluatul cu albus de ou batut usor cu o furculita pana face putina spuma si lasati sa se coaca la foc mare 15 minute. Reduceti flacara la mediu si mai lasati 40-45 de minute, pana creste si se rumeneste frumos.
- Cand este gata scoateti-l din cuptor si lasati-l sa se raceasca 10 minute in forma, apoi rasturnati-l pe un gratar pana la racirea completa.