- Serves: 4 people
- Prep Time: 30 min
- Cooking: 2 hours
- Calories: 632 kcal
Print
Aceasta reteta de cozonac delicios cu mac si alune trebuie sa o incercati macar o data.Nimic pe lume nu se compare cu aroma care se raspandeste in casa in momentul coacerii si cu zambetul celor dragi care asteapta sa se coaca!
Ingrediente
PENTRU COZONAC:
- 500 gr faina
- 200 gr unt
- 5 oua
- 250 gr zahar
- 40 gr drojdie
- 150 ml lapte
- 1 lingura rom
- coaja rasa de lamaie
- 2 plicuri zahar vanilat
- sare
PENTRU UMPLUTURA:
- 200 gr deminte de mac macinate
- 100 gr alune
- 100 gr zahar
- 200 ml lapte dulce
- 1/2 baton vanilie
Instructiuni de preparare
- Pregatesti aluatul dizolvind drojdia in 2 linguri de lapte, amesteci cu doua linguri de zahar si doua de faina, apoi lasi la dospit in loc cald pana isi dubleaza volumul. Caramelizezi zaharul ramas si stingi cu laptele. Amesteci pana se topeste zaharul, dupa care il lasi la racit.
- Amesteci maiaua cu restul de faina, laptele caldut, ouale, putina sare, romul,zaharul vanilat si coaja de lamaie. Framanti bine, adaugand treptat untul topit si zaharul caramelizat cu lapte, pana se formeaza un aluat omogen, si elastic pe care il lasi la crescut 30 de minute la loc cald.
- Intre timp pregatesti umplutura macinand semintele de mac, pe care apoi le fierbi in lapte cu zahar si batonul de vanilie, pana incepe sa se ingroase. Opresi focul si il lasi sa se raceasca apoi adaugi alunele zdrobite.
- Imparti aluatul in doua parti.Intinzi doua foi,le umpli cu compozitia de mac si alune, le rulezi apoi le rasucesti una cu cealalta si le asezi intr-o tava unsa cu ulei si tapetata cu hartie de cpot. Lasi cozonacul la crescut in tava 20 minute, apoi presari deasupra seminte de mac si il bagi in cuptorul bine incins pentru 40-50 de minute.