- Serves: 4 people
- Prep Time: 30 min
- Cooking: 2 hours
- Calories: 632 kcal
Print
Pizza cu bacon si ciuperci trebuie sa o incercati pentru ca este foarte gustoasa, satioasa si usor de preparat.
Ingrediente
PENTRU UMPLUTURA:
- mozzarella
- felii de bacon
- ciuperci
- oregano
PENTRU ALUAT PUFOS:
- 300 gr faina
- 30 gr unt
- 150 ml lapte caldut
- 25 gr drojdie
- 1/2 lingurita sare
- 1/2 lingurita zahar
PENTRU ALUAT SUBRIRE, CROCANT:
- 200 gr faina
- 125 ml apa calda
- 1 lingura ulei masline
- 20 gr drojdie
- 1/3 lingurita sare
- 1 lingurita zahar
PENTRU SOSUL DE ROSII:
- 1 cutie de rosii in suc de rosii sau 600 gr rosii proaspete
- 50 ml ulei de masline
- busuioc proaspat
- 1-2 catei usturoi
- sare
- piper
- 2 frunze de telina, optional
Instructiuni de preparare
- Pentru aluatul pufos, se freaca drojdia cu zaharul, se adauga 100 ml lapte caldut, 120 gr faina, se amesteca si se lasa 15 minute la loc cald sa creasca, acoperit cu un prosop curat. Se adauga apoi restul de lapte, oul, untul topit, faina si se framanta 5 minute. Se lasa sa creasca pana isi dubleaza volumul, intr-un lighenas presarat cu faina si acoperit cu un prosop curat. Se ia din lighenas, se pune pe masa presarata cu faina, se framanta un pic pentru a nu avea bule mari de aer si se intinde cu sucitorul intr-un strat de 5-7 mm grosime, care se aseaza in tava de pizza, unsa in prealabil cu unt. Pizza cu aluat pufos se coace mai lent, o vom tine mai mult timp in cuptor, dar este mai usor de preparat in cuptorul aragazului.
- Pentru aluatul crocant, se intinde faina pe masa de lucru, se face o adancitura in mijlocul gramezii de faina. In aceasta adancitura se freaca drojdia cu zaharul, se lasa 5 minute sa inceapa sa fermenteze, se adauga apa calduta si uleiul. Cu o furculita se inglobeaza treptat faina de pe margine, cu miscari in spirala. Cand devine suficient de gros aluatul, se inglobeaza restul de faina, amestecand si framantand cu mainile. Se framanta 5 minute, se lasa apoi aluatul de pizza la crescut, intr-un lighenas presarat cu faina si acoperit cu un prosop, pana cand isi dubleaza volumul. Il luam din lighenas si il framantam 1 -2 minute pentru a nu avea bule mari de aer in coca, il intindem cu sucitorul pe masa presarata cu faina, intr-un strat de 2-4 mm grosime, si avem pregatit aluatul crocant de pizza. Se unge tava cu ulei de masline si se pune blatul de pizza in ea. Aluatul subtire pentru pizza se coace mai repede dar in acelasi timp necesita precautii speciale pentru a iesi bine, fiind de regula folosit in cuptoare speciale pentru pizza. Poate fi preparat si in casa daca punem sub tava de pizza o placa groasa de piatra, care sa se incinga in cuptor 1 ora inainte de a pune pizza pe ea.
- Se unge blatul de pizza preparat cu sos de rosii, se pune mozzarella, se presara oregano, felii de ciuperci si bacon, se da la cuptor 10 - 45 minute, in functie de blatul folosit si de tipul cuptorului.