- Serves: 4 people
- Prep Time: 30 min
- Cooking: 2 hours
- Calories: 632 kcal
Print
Aceasta pizza cu legume trebuie sa o incercati pentru ca este o pizza bogata in ingrediente, satioasa si pe placul tuturor.
Ingrediente
PENTRU UMPLUTURA:
- 100 gr dovlecel
- 1/2 ardei gras
- 5 rosii cherry
- 30 gr masline rondele
- 2 ciupecute albe
- 1/2 ceapa
PENTRU BLATUL CROCANT:
- 200 gr faina
- 125 ml apa calda
- 1 lingura ulei masline
- 20 gr drojdie
- 1/3 lingurita sare
- 1 lingurita zahar
PENTRU SOSUL DE ROSII:
- 1 cutie de rosii in suc de rosii sau 600 gr rosii proaspete
- 50 ml ulei de masline
- busuioc proaspat
- 1-2 catei usturoi
- sare
- piper
- 2 frunze de telina- optional
Instructiuni de preparare
- Pentru aluatul crocant se intinde faina pe masa de lucru, se face o adancitura in mijlocul gramezii de faina. In aceasta adancitura se freaca drojdia cu zaharul; se lasa 5 minute sa inceapa sa fermenteze, se adauga apa calduta si uleiul. Cu o furculita se inglobeaza treptat faina de pe margine, cu miscari in spirala. Cand devine suficient de gros aluatul, se inglobeaza restul de faina, amestecand si framantand cu mainile. Se framanta 5 minute, se lasa apoi aluatul de pizza la crescut, intr-un lighenas presarat cu faina si acoperit cu un prosop, pana cand isi dubleaza volumul.
- Framantam aluatul 1-2 minute pentru a nu avea bule mari de aer in coca, il intindem cu sucitorul pe masa presarata cu faina, intr-un strat de 2-4 mm grosime, si avem pregatit aluatul crocant de pizza.
- Se unge tava cu ulei de masline si se pune blatul de pizza in ea. Aluatul subtire pentru pizza se coace mai repede dar in acelasi timp necesita precautii speciale pentru a iesi bine, fiind de regula folosit in cuptoare speciale pentru pizza. Poate fi preparat si in casa daca punem sub tava de pizza o placa groasa de piatra, care sa se incinga in cuptor 1 ora inainte de a pune pizza pe ea.
- Pentru sosul de rosii punem o tigaie pe foc, cu 5 linguri de ulei de masline. Se adauga usturoiul tocat, se caleste 1 minut; se pun busuiocul si frunzele de telina, apoi rosiile din cutie sau rosii proaspete, taiate in rondele sau cubulete. Se da focul mare, se pune sare amestecand cu o lingura de lemn pana se desfac rosiile. Dupa 10 minute se ia de pe foc si se trece amestecul printr-o sita, cojile de rosii si
frunzele de busuioc se arunca. Punem sosul de rosii pe foc, intr-o cratita, si lasam sa fiarba inca 10 minute, pentru a fi mai concentrat. Putem pune si 1 lingura de bulion. Cand este aproape gata se gusta sosul de pizza de sare si se condimenteaza cu piper rasnit.
- Pentru umplutura se pun 2 linguri de ulei de masline in tigaie si cand se incinge, se caleste 1 catel de usturoi taiat felioare. Se taie dovlecelul in rondele care se calesc 1-2 minute, pe ambele fete. Ciupercutele se spala si se taie in felii rustice, apoi se calesc 1 minut in uleiul ramas de la dovlecei, pe care il vor absorbi.