- Serves: 4 people
- Prep Time: 30 min
- Cooking: 2 hours
- Calories: 632 kcal
Print
Placinta de mere cu afine este desertul perfect pentru a petrece un sfarsit de saptamana alaturi de cei dragi.Datorita gustului delicios laudele nu vor intarzia sa apara.Afinele pot fi inlocuite si cu alte fructe de padure.
Ingrediente
- 450 gr aluat foietaj
- 100 gr zahar pudra
- coaja si sucul de la o lamaie
- 550 gr mere rosii (4 bucati)
- 25 gr unt
- 1/2 lingurita praf de scortisoara
- 150 gr afine
- 1 galbenus de ou
Instructiuni de preparare
- Aluatul de foietaj se desface pe o planseta si cu ajutorul unui facalet se intinde putin. Se decupeaza din el o foaie cat fundul tavii in care se va coace placinta.
- Intr-un castron se amesteca zaharul cu coaja si sucul de lamaie si se amesteca pana cand zaharul se dizolva si se obtine un sirop.
- Merele se curata de coaja si se samburi, se spala sub jet de apa rece, apoi se taie cubulete mici sau se dau pe razatoarea mare.Se pune o tigaie pe foc in care se pune untul la topit si se calesc merele amestecate su scortisoara. Se lasa sa se caleasca la foc mediu tip de 5-6 minute, apoi se adauga afinele si se lasa sa se raceasca.
- Amestecul de mere cu afine se pune peste aluatul de foietaj pus intr-o tava unsa cu ulei, si intepat din loc in loc cu furculita. Se niveleaza umplutura astfel incat sa fie intinsa peste toata suprafata foietajului.S e acopera placinta cu o alta foaie de foietal, astfel incat sa fie acoperita integral. Se inteapa din loc in loc cu furculita pentru a permite aburului sa iasa si se unge cu galbenus de ou batut.
- Se baga placinta in cuptorul incins si se coace timp de 30-35 de minute la foc moderat. Cand foietajul se rumeneste, placinta se scoate din cuptor se stropeste cu zahar pudra si se lasa sa se raceasca complet inainte de a fi feliata si servita.