- Serves: 4 people
- Prep Time: 30 min
- Cooking: 2 hours
- Calories: 632 kcal
Print
Budinca lipicioasa cu sos de melasa este un desert englezesc clasic, cu curmale zemoase si cu un sos de melasa irezistibil. Acest desert se spune ca tine frigul iernii la distanta.
Ingrediente
PENTRU BUDINCA:
- 430 ml apa
- 350 gr zahar brun deschis, moale
- 350 gr faina
- 2 lingurite esenta de vanilie
- 280 gr curmale, fara samburi, tocate
- 130 gr unt nesarat, moale
- 4 oua batute
- 2 lingurite bicarbonat de sodiu
PENTRU SOSUL DE MELASA:
- 130 gr zahar brun
- 4 linguri melasa neagra
- 600 ml frisca grasa
USTENSILE:
Instructiuni de preparare
Ingrediente pentru 8 portii
Timp de preparare 25 minute
Timp de coacere 1 ora
- Puneti curmalele intr-o cratita, turnati apa peste ele si fiebeti-le fara clocote 5 minute, sau pana se inmoaie si devin oastoase.
- Intr-un castron, amestecati untul cu zaharul brun pana obtineti un amestec deschs la culoare. Incorporati ouale, unul cate unul, impreuna cu o lingura de faina, daca amestecaul pare sa se taie.
- Adaugati bicarbonatul de sodiu in pasta de curmale si adaugati pasta imediat in amestec, impreuna cu faina ramasa si vanilia, amestecand continuu pana se omogenizeaza amestecul. Turnati compozitia intr-o forma si coaceti-o o ora sau pana se leaga.
- Pentru sos, turnati frisca, zaharul brut si melasa intr-o cratita. amestecati-le la foc mic pana se omogenizeaza, aduceti sosul la punctul de fierbere si lasati-l sa fiarba fara clocote 1 minut. Turnati sosul fierbinte pentru budinca abia scoasa din cuptor si serviti.