- Serves: 4 people
- Prep Time: 30 min
- Cooking: 2 hours
- Calories: 632 kcal
Print
Prajitura cu afine este o prajitura perfecta pentru zilele calde de vara, mai ales daca alatui puneti si o cupa de inghetata.
Ingrediente
PENTRU UMPLUTURA:
- 500 gr afine proaspete sau congelate
- 1 lingurita esenta de vanilie
- sucul de la 1/2 lamaie
- 200 gr zahar
- 1/2 lingurita faina
- 1 lingura unt topit si racit
PENTRU ALUAT:
- 350 gr faina alba
- 4 lingurite praf de copt
- 6 lingurite zahar tos alb
- 5 linguri unt
- 200 ml lapte
- 2 lingurite zahar
- 1/2 lingurita scortisoara macinata
Instructiuni de preparare
- Ungeti cu unt tava de copt si asezati afinele, amestecandu-le cu esenta de vanilie si sucul de lamaie. Presarati 200 gr zahar si 1/2 lingurita faina, apoi adaugati si untul topit. Amestecati usor in amestec si bagati-l la frigider.
- Intre timp preparati aluatul, amestecand faina cu praful de copt si 6 linguri de zahar. Adaugati untul taiat cubulete si framantati cu degetele pana obtineti firimituri. Faceti un gol in centru aluatului si turnati laptele, apoi amestecati repede pana obtineti un aluat consistent. Acoperiti vasul cu un servet si lasati aluatul sa se odihneasca 15 minute.
- Scoateti tava cu afinele de la frigider si asezati peste ele aluatul, facand mici taieturi ca sa iasa aburul care se va forma in timpul coacerii. Amestecati 2 lignurite de zahar cu scortisoara macinata si presarati peste aluat, apoi bagati tava in cuptorul incins pentru 20-25 de minute, la foc moderat pana cand se rumeneste. Pentru a testa daca este gata introduceti in aluat pana la fructe lama unui cutit si daca iese curata, prajitura este gata.
- Scoateti tava din cuptor si lasati prajitura sa se raceasac bine de tot inainte de a o portiona si servi.