- Serves: 4 people
- Prep Time: 30 min
- Cooking: 2 hours
- Calories: 632 kcal
Print
Ciorba de miel este o ciorba de primavara, pe care o puteti servi cu sau fara smantana, mai ales in preajma sarbatorilor de Paste.
Ingrediente
- cap si maruntaie de miel
- 2 morcovi
- 2 buc patrunjel radacina
- 1 lingura orez
- 1 ceapa
- 1 litru bors
- 1 galbenus
- zeama sau sare de lamaie sau otet
- 100 ml smantana sau iaurt
- tarhon
- sare
- leustean
Instructiuni de preparare
- Pentru o ciorba de 3-4 l, este suficient capul, daca acesta este intreg, cu putin gat si capetele osoase ale pulpelor,sau circa 500 gr alta carne cu mai mult os (piept). Capul intreg cu 1/3 din git, plus capetele osoase ale pulpelor se pun intr-o oala cu 2 l apa rece si se lasa la o parte 15 minute, ca sa se dizolve substantele hranitoare care vor da gust si aroma ciorbei.
- Intre timp, zarzavatul si ceapa, rase prin razatoarea cu gauri mari, se calesc 2 minute, cu 2 linguri de ulei, intr-o oala de 5-6 l, amestecind mereu, apoi se adauga carnea cu apa in care a stat si o lingurita de sare. Se fierbe o ora,apoi se adauga apoi orezul, se amesteca bine ca sa nu se lipeasca de fundul oalei si se lasa sa fiarba inca 20 minute.
- Se acreste, dupa gust, cu bors sau cu alta substanta acra,completind lichidul pina la circa 3 l sau mai mult, daca ciorba este prea deasa, lasand sa mai fiarba cateva clocote.
- Carnea se scoate de pe oase si se adauga in ciorba. Pentru aroma este indicat tarhonul, sau leusteanul.
- Cand este complet gata, se mai sareaza dupa gust. Daca se pregateste ciorba in cantitate mai mare se pun si maruntaie.