- Serves: 4 people
- Prep Time: 30 min
- Cooking: 2 hours
- Calories: 632 kcal
Print
Tarta cu mere ionatane trebuie sa o preparati pentru ca este aromata, dulce si foarte gustoasa.
Ingrediente
PENTRU ALUAT:
- 250 gr faina
- 125 gr unt
- un galbenus
- un praf de sare
- 50 ml apa
PENTRU UMPLUTURA:
- 8-10 mere ionatane
- 150 gr unt
- 150-200 gr zahar pudra
- 2 lingurite scortisoara
Instructiuni de preparare
Ingrediente pentru 4-6 portii
Timp de preparare 45 minute+ 20 minute coacere
- Pentru aluat, se cerne faina, se adauga untul moale taiat in bucati, se adauga sarea si se amesteca cu degetele. Se adauga galbenusul si se incorporeaza incepand dinspre margini spre centru. Daca aluatul e prea tare, se adauga si apa. Nu se lucreaza prea mult caci exista riscul de a se intari. Se aduna aluatul intr-o bila care se lasa la rece pentru 30 de minute.
- In vasul in care va fi coapta tarta se vor prepara merele si pentru aceasta se pun la topit untul si zaharul pentru a se obtine un caramel. Nu se lasa sa se arda prea tare caci tarta va deveni amara. Se trage apoi de pe foc.
- Merele se curata de coaja si seminte, se taie felii si se asaza cat mai estetic peste caramelul racit. Se presara cu scortisoara, se acopera vasul si se fierb merele pe aragaz circa 10 minute la foc mare.
- Aluatul se intinde cu sucitorul, nu mai gros de 3-4 mm dar putin mai mare decat vasul. Se asaza foaia peste mere, marginile care depasesc vasul se intorc in interior si se da la copt pentru 20 de minute, pana ce tarta devine aurie. Imediat ce este gata, cu ajutorul altui vas care se pune capac peste cel cu tarta, aceasta se scoate si se intoarce cu merele in sus. Se serveste ca atare.
Dupa ce tarta este coapta, pentru a o scoate mai usor din forma, este indicat sa fie lasata 10 minute sa se racoreasca putin. Apoi, se trece un cutit pe marginea tartei.