- Serves: 4 people
- Prep Time: 30 min
- Cooking: 2 hours
- Calories: 632 kcal
Print
Tortul cu cafea si frisca este tort delicat, cu blat pufos ideal pentru ocazii festive sau sarbatori in familie.Dar, in acelasi timp poate fi preparat si pentru un sfarsit de saptamana alaturi de toti cei dragi!
Ingrediente
PENTRU BLAT:
- 5 oua
- 100 gr nuca macinate
- 1 plic praf de copt
- 5 linguri zahar
- 4 linguri faina
- 2 linguri cafea macinata
- sare
PENTRU CREMA:
- 250 ml iaurt cu capsuni
- 250 ml frisca lichida
- 2 pliculete gelatina
- 3 linguri sirop de capsuni
PENTRU DECOR:
- 250 ml frisca preparata
- figurine din martipan
- 100 gr fulgi de migdale sau nuca macinata
- 1 lingurita cafea macinata
Instructiuni de preparare
- Pentru preprarea blatului se bat spuma albusurile cu putina sare. Se adauga zaharul si se bat in continuare.S e adauga treptat, galbenusurile, nuca si cafeaua. Se presara pe toata suprafata faina cernuta cu praful de copt si se incorporeaza amestecand usor cu o spatula cu miscari lente de jos in sus. Se toarna aluatul intr-o forma de tort cu perti detasabili, usa cu ulei si tapetata cu hartie de copt. Se coace blatul la foc potrivit 30-40 de minute, apoi se scoate din cuptor si se lasa sa se raceasca.
- Intre timp se prepara crema, punand gelatina la inmuiat in 100 ml de apa rece. Frisca lichida se bate cu mixerul, se amesteca cu iaurtul, siropul de capsuni si cu gelatina topita.
- Se scoate blatul racit din forma si se taie in doua parti, pe orizontala. In forma de tort se aseaza primul blat, se toarna crema si se acopera cu al doilea blat. Se da la frigider pentru 2-3 ore.
- Dupa 2-3 ore cand gelatina s-a inchegat, se scoate tortul din forma si se imbraca in frisca. Marginile se inbraca in fulgi de migdale sau in nuca macinata. Se fac floricele din frisca si se decoreaza cu figurinele din martipan. Se preasara pe margine putina cafea macinata si se pastreaza la frigider pana in momentul servirii.