- Serves: 4 people
- Prep Time: 30 min
- Cooking: 2 hours
- Calories: 632 kcal
Print
Acest tort de lamaie il puteti prepara si in ocaziile fericite din viata dvs, astfel veti obtine numai laude.In functie de ocazie il puteti decora cu fulgi de ciocolata sau flori de martipan.
Ingrediente
PENTRU BLAT:
- 400 gr faina alba
- 2 lingurite praf de copt
- 1 lingurita sare
- 80 gr unt
- 250 gr zahar alb
- 1 lingurita esenta de vanilie
- 200 ml lapte
- 3 oua
PENTRU UMPLUTURA:
- 1 lingura coaja rasa de lamaie
- 100 ml suc proaspat de lamaie
- 1 lingura amidon de porumb
- 100 gr unt
- 150 gr zahar tos alb
- 4 galbenusuri de ou
PENTRU GLAZURA:
- 700 gr zahar pudra
- 80 gr unt, la temperatura camerei
- 2 linguri suc proaspat de lamaie
- 1 lingurita coaja rasa de lamaie
- 2 linguri lapte
Instructiuni de preparare
- Amestecati intr-un castron faina, praful de copt si sarea, iar in alt castron frecati spuma untul si zaharul pana obtineti o crema lucioasa si aerata. Incorporati in crema oule, unul cate unul, amestecand bine dupa fiecare, apoi adaugati esenta de vanilie. Omogenizati compozitia si incorporati in ea amestecul de faina, alternand cu laptele, dar amestecand bine ca sa nu se formeze cocoloase.
- Impartiti aluatul in doua si turnati-l in 2 tavi identice ca mairme, tapetata cu hartie de de copt, apoi coaceti blaturile 30 de minute, la foc moderat, pana trece testul scobitorii. Cand blaturile sunt gata se scot din cuptor si se rastoarna pe gratare pana se racesc bine de tot.
- Pentru umplutura, amestecati intr-o cratita coaja rasa de lamaie, sucul de lamaie si amidonul de porumb, amestecand continuu ca sa se omogenizeze. Se adauga untul si zaharul tos, apoi se pune cratita pe foc mediu-mic lasandu-l sa dea intr-un clocot, amestecand continuu. Dupa 1 minut se adauga galbenusurile de ou batute bine, amestecand continuu. Redulceti focul la cel mai mic nivel si lasati crema 5 minute, amestecand continuu, pana cand se ingroasa, avand grija sa nu fiarba.
- Se toarna crema intr-un castron, se acopera cu folie de plastic si se baga la frigider 3 ore, ca sa se raceasca bine de tot.
- Intre timp, preparati glazura, amestecand zaharul pudra cu untul, sucul de lamaie si coaja rasa de lamaie, pana se omogenizeaza. Se adauga treptat laptele si se mixeaza energic pana devine pufoasa.
-
Pentru asamblarea tortului, impartiti fiecare blat de tort in doua parti, pe orizontala, obtinand astfel 4 discuri. Asezati un disc pe platoul de servire si ungeti-l cu jumatate din crema de lamaie de la frigider. Acoperiti cu un alt blat si ungeti-l cu glazura, puneti alt disc si turnati crema ramasa, ultimul strat acoperindu-l cu glazura, imbracand astfel si marginile laterale .
- Introduceti tortul la frigider pentru 6-7 ore, de preferat peste noapte, apoi il puteti felia si servi.