- Serves: 4 people
- Prep Time: 30 min
- Cooking: 2 hours
- Calories: 632 kcal
Print
Tortul de portocale este un desert delicios,foarte spectaculos. Desi pare complicat este un tort relativ simplu, al carui gust dulce-acrisor va va cuceri pe loc.
Ingrediente
PENTRU BLAT:
- 8 oua
- 8 linguri zahar
- 1 lingura faina
- 6 linguri nuca macinata
- zeama de la 1/2 portocala
- coaja rasa de la o portocala
PENTRU SIROP:
- 300 ml apa
- zeama de la o portocala
- 150 gr zahar
PENTRU CREMA:
- 4 linguri zeama de portocala
- coaja rasa de la o portocala
- 200 gr zahr
- 300 gr unt
- 3 oua
Instructiuni de preparare
- Se bat albusurile cu zaharu tos pana cand spuma creste bine si nu mai cade de pe tel. Se adauga galbenusurile si se amesteca usor, apoi se adauga zeama de portocala si coaja rasa, faina, nuca macinata si se amesteca cu lingura foarte usor, de jos in sus.
- Se unge o forma de tort cu unt, se toarna compozitia in ea si se introduce la cuptor, cu focul mic, fara sa se deschida usa primele 20 de minute.
- Cand blatul este gata, se lasa 2-3 minute, apoi se desface forma de tort si se scoate blatul. Cand acesta s-a racit se taie in doua pe orizontala, se fac doua blaturi care se insiropeaza cu un sirop facut din apa, zeama de portocala si zahar. Cand blatul este rece si insiropat se umple cu crema si se decoreaza dupa placul fiecaruia, cu crema sau cu frisca si felii de portocala.
-
Crema se prepara astfel: se bat la caldura, pe foc mic, 3 oua intregi cu zaharul pana cand amestecul creste bine si se ingroasa. Se adauga zeama de portocale, se bate din nou si se lasa sa se racoreasca. Intre timp, se freaca bine untul si se pune cate o lingura din crema in unt, se amesteca bine pana amesteca toata crema. Se lasa sa se raceasca si se se intareasca putin, apoi se pune intre blaturile de tort insiropate si deasupra.