- Serves: 4 people
- Prep Time: 30 min
- Cooking: 2 hours
- Calories: 632 kcal
Print
Tortul Simnel este un tort plin de fructe care se topeste in gura si, care se prepara mai ales in duminica Pastelui.
Ingrediente
- 620 gr martipan
- sare
- 1 lingurita amestec de mirodenii
- 180 gr unt si inca putin pentru tapetat tava
- 3 oua batute
- 175 gr sultamine (stafide)
- 50 gr cirese glasate, taiate
- 3 linguri brandy
- 1 lingura de gem de caise, incalzit si strecurat
- 1 plic praf de copt
- 230 gr zahar pudra si inca putin pentru pudrat
- 1/2 lingurita scortisoara macinata
- 180 gr zahar brun deschis, moale
- 1 lingura miere de albine, incalzita
- 180 gr coacaze
- 50 gr coji de citrice glasate, taiate
- lapte
- 1 ou pentru glasat
USTENSILE:
- forma de tort rotunda de silicon
- sfoara
- hartie de copt
Instructiuni de preparare
- Trasati un cerc in jurul bazei formei, pe hartia de copt si decupati un disc. Intindeti 410 gr din cantitatea de martipan, asezati sablonul pe jumatate din foaie si taiati un disc cu un cutit foarte ascutit. Repetati operatiunea, apoi acoperiti ambele discuri cu hartie de copt si lasati-le deoparte.
- Cerneti faina, sarea, praful de copt si mirodeniile. Amestecati untul si zaharul, pana cand amestecul devine cremos. Adaugati treptat ouale, adaugand cate o lingura de faina dupa fiecare, ca sa nu se branzeasca.
- Incorporati prin rasturnare faina cernuta si mierea de albine, apoi incorporati fructele si brandy. Daca amestecul vi se pare prea dens adaugati putin lapte.
- Tapetati forma si captusiti baza cu hartie de copt, ca sa nu se arda in timpul lung de coacere. Turnati jumatate din amestec in forma si sezati un disc de martipan peste. Turnati restul amestecului si nivelati-l.
- Taiati inca o fasie lunga de hartie de copt si infasurati-o in jurul formei, legand-o cu sfoara. Coaceti prajitura 2 ore, pana cand este ferma la atingere. Raciti 30 de minute in forma, apoi rasturnati pe un gratar pana se raceste complet.
- Ungeti tortul deasupra cu gemul incalzit, apoi cu ajutorul sucitorului, plasati al doilea disc de martipan.
- Ungeti martipanul cu ou batut si lasati-l sub grill, in cuptor, pana cand apar bule maronii. Formati din restul martipanului 11 bile, puneti-le pe hartie de copt, ungeti-le cu ou si lasati-le sub grill, dupa care asezati-le pe tort. Pentru ca bilele sa nu cada, trebuie sa apasati usor stratul superior de martipan.